Työkengän merkitys?

Työskentelemme päivittäin jaloillamme. Päivästä toiseen meille tulee huomaamatta kilometrejä työssämme. Oletteko joskus mitanneet askeleita työaikana? Paljonko kilometrejä syntyy liikkeen päästä päähän kävellessä useaan eri otteeseen? Seisommeko paljon jalkojemme päällä esimerkiksi parturintyössä tai vastaavasti palvelutiskin takana?

Säären etuosan lihakset ovat pohkeiden vastavaikuttajia. Säären etuosan lihaksien merkitys korostuu kävellessä. Näiden lihaksien toiminallisuus on tärkeä osa nilkan liikkuvuutta. Miten huollamme kehoamme säären ja pohkeiden osalta? Panostammeko kunnolliseen työkenkään? Mitä olemme valmiita maksamaan toimivasta jalkineesta työelämässä?

IMG_1541

Työpäivän jälkeen illemmalla on hyvä istua esimerkiksi tv:n ääreen venyttelemään. Istu kuvan mukaisesti säärien päälle nilkat ojennettuina. Varpaiden alle voi laittaa pehmeän päiväpeiton tai pyyhkeen rullalle. Vastaavasti myös työaikana tauolla voitte venytellä kuvan mukaisesti. Auttaa jaksamaan paremmin koko työpäivän.

IMG_1549 2

Säärikivut häiritsevät usein monen kävelyä työaikana ja vapaa-ajalla. Nyt ei puhuta edes juoksun tuottamasta rasituksesta. Tyypillinen työssäkäyvän ihmisen vaiva on säären ulkosivun lihaskipu tai kantapään arkuus. Niin nuoria kuin iäkkäämpiä sama vaiva vihoittelee. Säärisärky iskee tyypillisesti lisääntyvän rasituksen myötä. Työpäivän rasituksesta kun ei etukäteen voi tietää. Vaivaa pystyy ennaltaehkäisemään.

IMG_1553 2

Pääseekö nykyään viikonlopun viettoo ruokaostoksilta alle 50 euron? Laitammeko pari oranssia paperirahaa tiskiin peräkkäisinä viikonloppuina? Alkuviikollekin täytyisi saada eväät kokattua tästä määrästä. Tässä pohjustusta tulevaan. Satsaammeko jatkossa pyöreän satasen laadukkaaseen työkenkään?

IMG_1548

Skechers -kengän kehittelemä erityinen memoryfoam pohja lieventää rasitusta selästä ja jaloista.

Ei ole enää selityksiä tyyliin ”Piti ostaa töihin vaan jotkut kengät, sain ne 30 eurolla alerekistä…” Teemme päivittäin töitä jaloillamme. Suosikaa siis mukavuutta jaloillenne ja samalla jaksatte huomattavasti paremmin työpaikalla.

Näen jatkuvasti tietyn merkkisiä kenkiä ihmisillä töissä jalassa jotka on alunperin tehty vapaa-ajalle mökille! Niillä luistellaan päivästä toiseen pitkiä työpäiviä. Nyt ei edes puhuta vielä alaselän ja polven kivuista. Pelkästään penikkataudista, joka on tutumpi kansankielessä.

IMG_1545 2

Mistähän kipu yleensä syntyyn? Meistä jokainen vastaa omista jaloistaan ja kengistään. Säären lihaksisto rasittuu kävellessä, koska kantapään ensin osuttaessa maahan rasittaa nilkkaa. Lihaksisto vastaavasti estää päkiää iskeytymästä liian voimakkaasti lattiaan.

Nyt sitten tarkkana. Liian jäykkä ja päkiästä ahdas työkenkä voi lisätä säären etuosan kuormitusta. Erityisen paljon staattista jännitystä aiheutuu varvastossujen ja löysien avokkaiden käytössä, koska niitä usein kannattelee varpaillaan. Myös korkeakantaiset kengät rasittavat säären lihaksistoa huomattavasti enemmän kuin vaimennettu työkenkä. Tämä kaikki ei pelkästään päde työaikaan. Verkkokalvoilleni on usein kesähäiden jälkeen piirtynyt kuva, jossa juhlaväki kantaa kenkiä kädessä taksijonoa kohti! Jokainen meistä satsaa varmasti kenkiin, mutta miksi ei huolehtia jokaisen askeleen ottamisesta laadukkaalla kengällä. Tilanteeseen kuin tilanteeseen jusutraining löytää ratkaisun yhdessä jalkojenne kanssa.

IMG_1554 2

Tottahan se on, että yhä enemmän työkengissä näkyy lenkkareita. Usein törmään epäluuloon, että voiko meillä olla lenkkarit jalassa töissä. Kengän ei tarvise näyttää lenkkarilta vaikka jalassasi on samat ominaisuudet vaimennuksineen sekä liikkuvuuden osalta.

IMG_1542 2

  • Venyttele sääriäsi
  • Venyttele pohkeitasi
  • Varmista, että kengät ovat riittävän leveälestiset päkiän kohdalta
  • Vältä varvastossujen ja kaikenmaailman avokkaiden käyttöä työtä tehdessäsi
  • Käytä omaan jalkatyyppiin sopivia kenkiä työssä ja vapaa-ajalla

Vaiva menee ohitse vähitellen, ei vähätellen.

2 thoughts on “Työkengän merkitys?

  1. Hei Missä on seuraava myynti Helsingissä jotta kenkiä voisi sovittaa Olen pitkään etsinyt hyvännäköistä työkenkää Mustaa vaikkapa nahkapäällysteistä lenkkaria Löytyykö sellaista

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s