Lisämyynti on palvelua

Lisämyynti on osa palvelua. En tarkoita sitä, että kassalla myyjän pitäisi huomioida ostoksien perusteella asiakkaan seuraavan kokkaamisen menu. Eikä ruveta opetellusti kyselemään kananmunista hiivaan ja siltä väliltä. Otan tähän muutaman esimerkin pohjustaakseni juttua.

Asiakkaat ovat urheiluliikkeessä ostamassa pikkujuniorille nappulakenkiä. Usein törmätään siihen myyjien osalta, että kun ollaan sovitettu oikeat kengät jalkaan niin tyydytään tilanteeseen. Kenkien sovittelun lomassa on hyvää aikaa smalltalkata juniorin muutkin harrastukset ja tulevat turnaukset yms. Saada tärkeää pohjatietoa tulevaan huomaamattomaan lisämyyntiin. Säärisuojat, pelisukat, alukerrastot sekä pallot kenkien kylkeen on erittäin helppo myydä, jos olette asiantuntevasti läsnä asiakkaan kanssa. Turvallinen ja tuttu tunne tekee myymisestä helpompaa. Madalletaan ostotapahtumaa ammattitaidollamme.

Asiakas on ostamassa auton varaosia rakkaaseen kulkupeliin tuotteita myyvästä liikkeestä. Tilanteita, joissa asiakkaalla on katsastusmiehen toimesta lista vioista, jotka täytyy korjata ennen seuraavaa katsastusta, tulee jopa päivittäin. Mikä mahtava idearikas tilanne myyjän korviin. Hän pystyy omaa kokemusta ja ammattitaitoa hyödyntämällä ratkaisemaan asiakkaan arkiongelmat. Asiakas on kuin pikkulintu, joka syö myyjän kämmeneltä.

Autonomistaja tarvitsee nämä ja nämä tuotteet, jotta auto saa uuden ilmeen ja turvalliset kilometrit jatkuvat. Mutta mutta… Maksava asiakas ei ehkä tiedäkkään kaikkea, mitä pitäisi listan ulkopuolelta ostaa ja ne tuotteet jäävätkin liikkeeseen, jos myyjä ei itse tuo esille näitä asioita.  Tällöin myyjä ei välttämättä ollut tarpeeksi läsnä myyntitilanteessa. Hän ei ollut kiinnostunut ostajan tarpeista pintaa syvemmältä. Rahaa menee ohisuun firmalta ja myyjän henkilökohtaisesta päivän myynnistä.

Yhteinen nimittäjä näillä kahdella tapauksella on: Hyvä myyjä on läsnä asiakaspalvelutilanteessa ja askeleen edellä maksavaa asiakasta.

Oliko teidän mielestä tyrkyttämistä näissä esimerkeissä?

Mikä fiilis asiakkaalle jäi?

Mitä teille myyjinä tulee mieleen tarvekartoituksesta?

Ps. Jusutrainingin Facebook-sivulla on vielä huomisiltaan asti käynnissä arvonta. Käyhän osallistumassa! Hyvää huomista itsenäisyyspäivää kaikille!

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s